Základní škola Františka Formana

Facebook

Třídy  6.A a 6.B si nedávno užily návštěvu Galerie výtvarných umění v Ostravě. Tento den byl nejenom zábavný, ale i velmi poučný.

Naše cesta za uměním nás zavedla do světa malíře, grafika, kreslíře a ilustrátora Jiřího Johna. Jeho tvorba je fascinující a zanechala nás v úžasu. Zaměřil se zejména na přírodu a prostřednictvím svého umění detailně zachytil krásu, která je často na první pohled opomíjena. 

Výstava nesla název “Krása skrytá pod povrchem”, což vystihuje přesně to, co nás čekalo. Jiří John se zaměřoval na řád, koloběh zrodu a rozpadu v přírodě, symbiózu organických i anorganických prvků. Jeho grafické listy nás zavedly do imaginárních krajin plných poetiky a nadčasovosti.

Naše děti měly možnost nejenom prohlížet tato díla, ale také se samy ponořit do světa umění. V rámci edukačního programu si vyzkoušely techniku suché jehly a frotáže, která byla inspirována přírodními formami. Bylo to pro ně skvělé zjištění, jakým způsobem mohl Jiří John tvořit tak působivá díla.

Kromě toho měly možnost zkoumat minerály pod mikroskopem a pozorovat řezy achátů osvětlené na podložce. Tato interaktivní část programu byla pro naše žáky nejen vzrušující, ale také vzdělávající. Naučili se mnoho zajímavého o minerálech a jejich struktuře.

Návštěva galerie byla nezapomenutelným zážitkem a věřím, že se tato zkušenost dotkla i našich žáků. Jsme vděční, že jsme mohli navštívit takovou inspirativní výstavu a doufáme, že i v budoucnu budeme mít možnost objevovat umění a jeho krásu.

Mgr. Eva Králová, učitelka výtvarné výchovy

FOTOGALERIE zde